پیامک های خرافی
پیامک های تلفنی امروزه بازار ارتباطات فردی را به انواع و اقسام مختلف در جامعه گرم نگهداشته است. اگر روند ارسال این پیامک ها را به کتگوریها قسمت کنیم، شکی نیست که انواع و اقسام پیامک ها از لحاظ گوناگونی چون: عاشقانه، دوستانه، شرعی و اسلامی، دعوتی، سرگرمی و تفریحی، ضروری و غیر ضروری… در میان مردم ردّ و بدل میشود؛ اما منظور من اینجا خاص همان دست کاربرانی است که میخواهند از طریق همین پیامک ها ثواب کمایی کرده و خدمت دینی و وجیبه اسلامی خویش را تاجایی انجام داده باشند.
حال چگونه باید ازین فرصت (زمینه ارسال پیامک به دوستان) استفاده کرد و چطور میتوان واقعاً رسالت دینی مان که همانا رسانیدن دین و ارزشهای دینی به دیگران است را انجام داد و اداء کرد؟!
البته نمیتوان خدمت و انجام رسالت آنعده از دوستانی که ازین طریق (ارسال پیامک) به شکل درست و بجای آن استفاده میکنند را نا دیده گرفت؛ ولی ناآگاهانه حرکت کردن تعدادی از دوستان دیگر که در سطور بالا یاد کردم درخور توجه است و مسئولیت ماست که باید در راستای آگاه شدن ایشان از واقعیت و درستی در کار، تلاش نماییم. (ویراستار)
سوال:
گاهی برایم پیامک های میآید مثل (زمان دیدن این پیام 8 بار «یا الله» بگو و به 8 نفر بفرست همین حالا خبر خوشی میشنوی) آیا این پیامها واقعیت دارد؟
جواب:
ارسال پیامهای شرعی به دیگر مسلمانان، اگر بهقصد خیر و نیکی، و خشنودی باری تعالی باشد انشاءالله اجر و ثواب خواهد داشت، مثلا کسی که یک حدیث نبوی را همراه ترجمه آن به چند تن از دوستان یا اقارب خود میفرستد انشاءالله ماجور خواهد شد؛ اما باید آگاه بود که محتوای پیامها مبنای شرعی داشته باشند، یعنی باید مراقب بود که هر پیامی که رنگ و روی دینی داشته باشد لزوماً فرستادن آنها جایز نیست و یا ثوابی ندارد؛ بلکه تنها پیامک های ارسال شوند که احیاء کننده سنتی در بین مردم باشد یا تذکری به برادر یا خواهر مسلمانت باشد.
مثلاً در پیامک های که در سوال فوق ذکر شده هیچیک از آنها درست نیست و اگر کسی این پیامها را به دیگران بفرستد، نه تنها اجر و ثوابی نخواهد گرفت؛ بلکه گناهکار هم خواهد شد.
دلیل:
اولاً اینکه گفته: (زمان دیدن این پیام 8 بار «یا الله» بگو و به 8 نفر بفرست همین حالا خبر خوشی میشنوی). اساس این سخن از کجاست؟! آیا در کتاب و سنت آمده یا از هوی و هوس دیگران است؟ در کجای قرآن و یا احادیث صحیح آمده که: (اگر کسی 8 بار «یا الله» بگوید و به 8 نفر بفرستد) بلافاصله خبر خوش میشنود؟! اگر مبنای شرعی دارد، پس دلیل آنرا از کتاب و سنت بیاورید و اگر ندارد – که ندارد –؛ پس چرا این بدعتها را در بین مردم رایج میکنید؟
پیامبر (صلی الله علیه وسلم) میفرماید: [من أحدث فی أمرنا ما لیس منه فهو ردّ]
ترجمه: {هر کس چیزی را در دین ما ایجاد کند که جزو آن نباشد، مردود است و از او پذیرفته نمیشود}.(متفق علیه)
همچنان عبداﷲ بن عمر (رضی ﷲ عنهما) که شاگرد مکتب رسول الله (صلی الله علیه وسلم) است، یعنی کسی که نزد رسول خدا (صلی الله علیه وسلم) دین یاد گرفت، او میفرماید: «کل بدعة ضلالة وإن رآها الناس حسنة»
یعنی: “هر بدعتی گمراهی است اگرچه مردم آنرا خوب ببینند”. ( دارمی آنرا با سند صحیح روایت کرده است)
بنابر این هرکس چنین پیامک های میفرستد نه تنها هیچ ثوابی نمیگیرد؛ بلکه گناهکار هم خواهد شد؛ زیرا مروج بدعت در بین مسلمانان خواهد شد، و شما بهعنوان یک مسلمان تابع سنت نبوی باید تنها مطالب شرعی و صحیح را برای مردم بفرستید که مبنای شرعی داشته باشد، و اگر با اینگونه پیامهای عجیب روبرو شدید باید فرستنده پیام را آنها نصیحت کنید که این پیام تو صحت ندارد؛ زیرا دلیلی از کتاب و سنت بر آن نیست و ما تابع سنت هستیم نه هوی و هوس مبتدعین…
دوم: این پیام که: «قل هو الله احد الله صمد لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفوا احد. این سوره مبارک یگانگی خداوند را بیان میکند اگر خداوند را دوست داری برای ده نفر بفرست تا میلیونها نفر بگویند، و فردا به مراد برسید.» این هم مبنای شرعی ندارد و ساخته دست مبتدعین است.
پس بهتر است پیام را اینگونه بفرستید: پیامبر (صلی الله علیه وسلم) فرموده: «هرکس سوره اخلاص را بخواند ثواب یک سوم قرآن را میگیرد». پس امشب قبل از خوابیدن فراموش نکنید که این سوره را سه بار بخوانید. این پیام مبنای شرعی دارد که در حدیث صحیح نبوی میفرماید: [أَیَعْجِزُ أَحَدُکُمْ أَنْ یَقْرَأَ فِى لَیْلَةٍ ثُلُثَ الْقُرْآنِ؟» قَالُوا: وَکَیْفَ یَقْرَأُ ثُلُثَ الْقُرْآنِ؟ قَالَ: «(قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) یَعْدِلُ ثُلُثَ الْقُرْآنِ]. (صحیح مسلم)
ترجمه: {آیا یکی از شما نمیتواند در یک شب، یک سوم قرآن را بخواند؟ صحابه عرض کردند: چگونه یکی از ما میتواند یک سوم قرآن را بخواند؟ فرمود: «سوره اخلاص برابر با یک سوم قرآن میباشد.»}
پس باید پیامک های به دیگران بفرستید که مبنای شرعی داشته باشد تا سنت را زنده کنید، نه آنکه بدعتی را بسازید و به دیگران بفرستید.
خلاصه اینکه: پیامک های که ذکر شده اند هیچکدام مبنای شرعی ندارند و نباید آن پیامها را به کسی فرستاد و در عین حال واجب است که فرستنده پیام را نصیحت نمود تا به سنت صحیح نبوی (صلی الله علیه وسلم) بازگردد؛ نه آنکه بدعتی را ایجاد کند و در بین مردم رواج دهد، مبادا بجای خیر، شر نصیب وی شود و شیطان بخواهد از جهل او سوء استفاده نماید.
نویسنده: یسرا ضمیر
ویراستار: وسیم احمد ادیب